Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti Nedir?

Yüzün en orta noktasında yer alan ve herkesin gözüne ilk çarpan organımız burun! Hal böyle olunca da burnun şekli ve getirdiği çeşitli rahatsızlıklar konusundaki düşünceler kişiyi burun estetiği olmaya sürükler. Burun estetiği olarak bilinen rinoplasti, en sık yaptırılan estetik cerrahi operasyonlardan bir tanesidir. Tıpta nazoplasti olarak da duyabileceğiniz bu işlemin detaylarını gelin hep beraber inceleyelim.

Estetik amaç veya sağlık amacı ile yaptırılan burun estetiği (rinoplasti) ile hem sağlıklı bir burun elde edilir hem de kişinin istediği görünüm sağlanmış olur. 

18 yaşını geçmiş erkek ve 16 yaşını geçmiş tüm kadınlar rinoplasti ameliyatı olabilir. Kişinin şikayetlerinin ve sahip olmak istediği görünümün yanı sıra hastanın genel sağlık durumu, burun yapısı, ve yaşı gibi faktörler ameliyatın seyrini etkileyen durumlardandır. Yani belli başlı kurallar olsa da burun estetiği işlemi hastaya özeldir; bu yüzden uzman doktorlar hastanın kaç yaşında ve nasıl bir süreç izlenerek ameliyat olacağına karar verir. 

Rinoplasti Nasıl Yapılır?

Rinoplasti; kapalı rinoplasti ve açık rinoplasti olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Gelin bu kategorileri hep beraber inceleyelim. Öncelikle doktorla karşılıklı fikir alışverişi sonrası hastanın kullandığı ilaçlar, sağlık durumu ve varsa çeşitli rahatsızlıklarının analizi ile hastanın operasyona uygunluğu değerlendirilir. Ardından işlem tipine karar verilir ve hasta bilgilendirilir.

Kapalı rinoplasti ameliyatında açılacak olan kesiler burun deliklerinden yapılır, bu sayede kesiler dışarıdan görünmez ve ameliyat sonrası iyileşme daha hızlı gerçekleşir. İz yok denecek kadar az ve görünmezdir. Daha küçük boyuttaki şekil bozukluklarının giderilmesinde bu yöntem tercih edilmektedir.

Açık rinoplasti ameliyatında ise durum biraz farklıdır. Kesiler burnun orta noktasından başlayıp burun derisi ve kıkırdak kaldırılıncaya kadar devam eder. Ardından hastanın doktoru ile planladığı şekilde gereken işlemler ve düzenlemeler yapılarak kesi kapatılır. Bu yöntem genellikle daha önce burun ameliyatı geçiren veya şekil bozukluğu ileri derecede olan hastalarda daha sık tercih edilir.

Kişi ve duruma göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen bu işlem yaklaşık iki saat civarı sürmektedir. Aynı zamanda nefes alma ve burun tıkanıklığına neden olan sorunlar da rinoplasti ameliyatı esnasında eş zamanlı olarak çözülebilir.

Son olarak bunlara ek bir de tıp literatüründeki adı minor rinoplasti olan tipplasti vardır. Burun ucu estetiği olarak bilinen tip plasti son derece pratik ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlem genelde genişlemiş veya düşmüş burun ucunu düzeltmek için yapılmaktadır.

Rinoplasti Ameliyatında Doktor Seçiminin Önemi

Atalarımızın “her işin başı sağlık” sözü gerçekten de çok doğru bir sözdür. Bu yüzden sağlık şakaya gelmez; herhangi bir sağlık durumu söz konusu olduğunda her faktör çok önemlidir. Bunlardan bir tanesi de doktor seçimidir. Rinoplasti ameliyatında da doktor seçimi kilit noktalardan bir tanesidir. Gerek ameliyat öncesi, gerek ameliyat esnası ve gerekse ameliyat sonrası bilgilendirmesi ve işlemlerdeki başarısı ile doktor seçimi hasta için büyük bir önem teşkil etmektedir.

Operasyon sırasında yapılan her türlü işlem burnun koku alma kısımlarından uzaktır. Bu da ameliyattan sonra koku alma aktivitenizde hiçbir değişikliğin yaşanmayacağını garanti eder. Yalnızca ameliyattan sonra ödem veya şişlikler nedeniyle koku almada zorluklar yaşanabilir fakat bu geçici bir durumdur.

Risksiz ameliyat hiçbir zaman yoktur fakat işinin ehli doktorlar sayesinde riskler sıfıra kadar inmekte ve operasyonlar başarıyla yapılmaktadır. Doktorlarla iletişimde kalarak ve akla takılan her soruyu sorarak iyi bir operasyon geçirmek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir